Advisor ICT solutions logo

NIS2 - Voorsprong op de Cyberwet

Met de NIS2-scan krijg je in 90 minuten juridisch én technisch inzicht in je cyberweerbaarheid.
Een professionele en schaalbare organisatie begint met regie. Ook in je cyberweerbaarheid.

Een professionele en schaalbare organisatie begint met regie. Ook in je cyberweerbaarheid.

De Cyberbeveiligingswet, gebaseerd op de Europese NIS2-richtlijn, treedt in 2025 in werking. Deze wet is geen papieren tijger. Het is een kans. Een kans om de structuren neer te zetten die horen bij een volwassen en toekomstgerichte organisatie.

NIS2 vraagt niet om perfectie, maar om inzicht en aantoonbare verantwoordelijkheid. En dat is precies waar deze wetgeving bij helpt: het vormt een kader waarmee je als bestuurder grip krijgt op risico’s, verantwoordelijkheden en schaalbaarheid. Dit geld ook als je organisatie groeit of verandert.

Veel organisaties zijn ‘wel bezig’ met dit soort structuren, maar weten niet zeker of ze het goed doen. Deze NIS2 wetgeving dwingt je om door de ruis heen te kijken en duidelijke keuzes te maken. Enerzijds omdat het moet, maar ook omdat het je organisatie sterker maakt.

Wat levert het verdiepingsgesprek je op?

In 90 minuten krijg je met behulp van onze NIS2 scan:

De scan is ontwikkeld door juristen en IT-specialisten, met expertise in Europese regelgeving en cybersecurity. Tijdens het gesprek wordt deze scan als hulpmiddel gebruikt door een adviseur van Advisor. Je voert dus geen intake met een jurist, maar krijgt wél de diepgang van een juridisch en technisch onderbouwde aanpak afgestemd op jouw organisatie.

Het is geen checklist, maar een strategisch gesprek over hoe je je organisatie toekomstbestendig inricht. Gericht op overzicht, regie en actie.

Voor wie is dit bedoeld?

Deze scan is ontwikkeld voor:

Waarom Advisor & Futureproof Group

Bij Advisor & Futureproof Group geloven we dat de kracht van cyberweerbaarheid zit in structuur, volwassenheid en leiderschap. We begeleiden organisaties die hun IT niet als bijzaak zien, maar als fundament onder hun groei.

Daarom hebben we deze scan niet alleen technisch én juridisch laten ontwikkelen, maar ook afgestemd op de realiteit van bestuurlijke verantwoordelijkheid. Geen oppervlakkig rapport met vinkjes, maar een gesprek dat past bij directieniveau en helpt om keuzes te maken die echt impact hebben.

Onze aanpak: We werken samen met een gespecialiseerd advocatenkantoor, zodat je zeker weet dat de juridische basis klopt. Onze adviseurs vertalen deze expertise naar jouw context: sector, omvang en ambities. Niet op basis van dreiging, maar vanuit regie en rust.

Zo zorgen we dat jij kunt bouwen aan een schaalbare, professionele organisatie – waarin cyberweerbaarheid niet alleen een IT-thema is, maar een strategisch voordeel.

Veelgestelde vragen

Wat is de NIS2-wetgeving ook alweer?

NIS2 is de Europese richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging. In Nederland wordt dit vertaald naar de Cyberbeveiligingswet, die in 2025 van kracht wordt. De richtlijn verplicht organisaties in kritieke sectoren om passende technische, juridische en organisatorische maatregelen te nemen tegen cyberdreigingen.

Waar bestaat de NIS2-wetgeving ook alweer uit?

De wetgeving is gericht op 4 pijlers:

Bestuurlijke aansprakelijkheid: Bestuurders zijn persoonlijk verantwoordelijk voor naleving.
Zorgplicht: Je moet passende beveiligingsmaatregelen nemen.
Meldplicht: Ernstige incidenten moeten binnen 24 uur worden gemeld.
Toezicht: de RDI (Rijksinspectie Digitale Infrastructuur) houdt scherp toezicht op naleving hiervan.

Hoe weet ik of ik aan NIS2 moet voldoen?

Je valt onder NIS2 als je actief bent in een zogeheten essentiële of belangrijke sector (zoals energie, vervoer, gezondheidszorg, digitale infrastructuur of IT-dienstverlening) én een bepaalde grootte hebt (meer dan 50 medewerkers of een jaaromzet van >10 miljoen euro). Ook als je leverancier bent van zo’n organisatie of een kritieke rol in de keten vervult, kun je onder de richtlijn vallen.

Wanneer ben ik NIS2-compliant?

Je bent compliant als je kunt aantonen dat je de risico’s kent, passende maatregelen hebt genomen én hierover kunt rapporteren aan toezichthouders. Er is geen checklist; het gaat om volwassen governance, duidelijkheid in processen en continu verbeteren.

Is deze scan verplicht?

Nee. Maar het is een unieke kans om in korte tijd te ontdekken waar je staat en dat is precies wat er straks van de NIS2 wetgeving van je gevraagd wordt.

Wat gebeurt er na de scan?

Je ontvangt een rapport met concrete inzichten en aanbevelingen, gebaseerd op de uitkomsten van het gesprek en jouw specifieke situatie. Je krijgt overzicht wat NIS2 van je verlangd en waar je sterk in staat, maar ook wat nog anders ingericht moet worden.

Wat zijn de kosten voor dit verdiepende gesprek?

Het gesprek kost je niks, anders dan tijd en parate kennis. Binnen de Futureproof Group hebben we onze juridische en technische kennis gebundeld. Dat maakt dat we deze scan sterker en sneller hebben kunnen ontwikkelen én daardoor kosteloos kunnen aanbieden. Als lid van de Futureproof Group delen we deze expertise graag. Als de scan aantoont dat er specifieke verbeterpunten nodig zijn om straks volledig te voldoen aan je bestuurlijke wensen evenals de NIS2-eisen, dan zijn er eventueel investeringen nodig. Dit staat los van dit verdiepingsgesprek.

Wat gebeurt er na de scan?

Je ontvangt een rapport met concrete inzichten en aanbevelingen, gebaseerd op de uitkomsten van het gesprek en jouw specifieke situatie. Je krijgt overzicht wat NIS2 van je verlangd en waar je sterk in staat, maar ook wat nog anders ingericht moet worden.

Hoe snel kan ik terecht?

Binnen 2 weken, afhankelijk van de beschikbaarheid van onze collega’s. Via deze link kun je een gesprek fysiek of digitaal inplannen.

Onderdeel van